2009. október 25., vasárnap

A vég vége? - Battlestar Galactica - The Plan (2009)

Már a sorozat befejezetése előtt belengették a hírt: 2009 novemberében egy tévéfilm keretében betömik az alkotók a hiányzó lyukakat, s megmutatják azt is, hogyan néztek ki az események a cylonok szemszögéből. Most ez megérkezett, megtekintésre került, s véleményt is kellene mondani róla a korábbiak után. Mivel Ysu remek, s minden szempontból teljes elemzést írt a filmről, én inkább más aspektusokat néznék meg. Hogyan illeszkedik az egészhez, s mennyiben sikerült megvalósítania a látottakat. Enyhén spoileresen most ez következzék!

Legelőszőr egy nagyon rossz hír: aki nem ismeri elejétől végéig a sorozatot, az egy kukkot sem fog belőle érteni (vagy legalábbis keveset). Azaz: nincs elmagyarázva benne (sehogy!), ki kicsoda, mit miért tesz, illetve mi az alapvető motivációja. Az első 20 perc még érthető és élvezetes: a 40 éve száműzött cylonok nukleáris holokausztba taszítják az emberiség 12 kolóniáját. Pompás CGI képsorokban (és Bear McReady remek zenéjére) láthatjuk a pusztulást (tévében No1 – noha a „vizes” jeleneteknél mintha nem bírta volna a proci és a memória), a menekülést, a küzdelmet a túlélésért – ami a Mini sorozatban is jól jött volna. Utána pedig nagyjából a 2. évad közepéig követhetjük az eseményeket, a két Cavil-modell haláláig.

Az alkotók valóban jól kezelték az anyagot: a korábban látott jeleneteket egészítették ki újonnan lefogatottakkal, s ezzel tényleg elmélyítették, árnyalták, egyértelműbbé tették a mondanivalót. Ám itt jön a de.

Előszőr: a sztori nem a cylonok szemszögéből, hanem az Egyes – Cavil szemszögéből mutatja csak be az eseményeket. Elismerem: Dean Stockwell (főleg 3-4. évados teljesítménye miatt) mindenképpen megérdemelte ezt a jutalomjátékot, jól hozza a kettős szerepben lévő lehetőségeket, viszont ennek ára, hogy a többi modell teljesen a háttérbe szorul. Tricia „Caprica- Hatos” Helfer a számára szabott szűk lehetőségeket maximálisan kihasználja (a buta szőke, akit csak a szemüveg tesz okossá, meg a szakadt prosti), akárcsak Callum Keith „Leoben-Kettes” Rennie. De Matthew „Doral-Ötös” Bennett és Rick „Simon-Négyes” Worthy már meg-megbicsaklik. (Simon családos jelenete tökéletes, Doral egyetlen jó villanása, amikor agyatlanságát mutatják be: „Az ő öltönye vörös volt, ez meg páva kék”). Grace „Boomer-Nyolcas” Parkról pedig semmi újat nem tudunk meg, csak hogy egy faragott elefánttal lehet ki- és bekapcsolni. És ami a legfontosabb: Ysu az elnök asszonyt hiányolta a filmből, én viszont Lucy „Hármas-D’anna” Lawlesst! A 2.-tól a 4. évad közepéig uralta/vezette a cylonokat és testesítette meg törekvéseiket-gondolataikat. Most viszont egy villanásnyi vágókép erejéig látjuk csak, aztán semmit. Szóval jó-jó a Cavil szál, de hol marad ez a markáns, vonzó-taszító figura? (Tudom tudom: Ms. Lawless tényleg jobban néz ki, mint az öregedő, ráncos Stockwell. Viszont hiánya akkor is logikátlanság, s tátongó űr!)

Másodszor: én végig arra vártam, hogy többet megtudunk az ember formájú cylonok „szüleiről”, a titokzatos Ötökről. Na, ők a sorozatban sem durrantottak valami nagyot, itt meg még annyit sem. Rekha „Tory” Sharma már az elején kikapcsolódik az eseményekből, Kate „Ellen” Vernon sertepertél kicsit, csupán Michael „Anders” Trucco és Aaron „Tyrol” Douglas (utóbbi hol hízva, hol fogyva – attól függően, régebbi bevágásban jelenik-e meg, vagy az új betétekben) kap komolyabb szerepet. Bár utóbbi is talán csak azért, hogy legyen ellenpontja a rendező (James Edward „Adama” Olmos) Ginát (Lymari Nadal) alakító mutatós feleségének. Az öreg Tigh ezredes meg csak úgy van - valahogy. Úgyhogy az Ötök továbbra is titokzatosak maradnak (inkább olvassuk el a róluk szóló képregényt!).

Harmadszor: az emberi vonal teljes elhanyagolása, s szembemenés azzal, ami – szerintem - a BSG-univerzum egyik nagy újítása volt – a női karakterekre helyezett történetvezetés. Na itt semmi emberi karakter nincs, nehogy női. Amit viszont fájlalok: talán a bevágott jelenetek okán, talán más miatt, de a korábbi szereplők még az utolsó stáblistán sincsenek feltüntetve. Azért nem kellett volna ennyire erőltetni azt a költséghatékonyságot. (Bár nem tudom, hogy van ez ott kint a jogdíjakkal).

És ami tetszett: a nukleáris holokauszt odavágós volt, Cavil durvasága és naturalizmusa (az árva fiú és az alma epizódja) gyomorforgató, és igen: a sorozat egészében nem volt ennyi fedetlen és klassz női mell (gyakorlatilag egy sem!). Illetve kiderült, hogy 150.000 évvel ezelőtt élt őseink is ismerték és alkalmazták a szilikon implantátumot. (Bár a zuhanyzós jelenet a Starship Troopers erős nyúlásának tűnt számomra)

Szóval, egy rajongóknak szánt, kissé izzadságszagú filmecske a The Plan, melyet csupán a látvány, Stockwell remek alakítása és Olmos kiváló rendezése ment meg és visz el a hátán. De megtekintése nélkül sem lesz hiányérzetünk, ha egyszer már végiggondoltuk-néztük a BSG-univerzumot.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdvözlöm ismét, TAnár Úr!

Hirtelen nem tudtam, milyen fórumon küldjek üzenetet, tehát gondoltam egy jól sikerült cikk megjegyzéseként tálalom a dolgot.
Igazából csak egy ötlettel szeretnék szolgálni, amit talán a Tanár Úr is érdemesnek tart egy kis boncolgatásra. Én személy szerint igényt is tartanék a véleményére, mert nagyjából ismerem az álláspontjait pár területen. Na tehát a kérdéses téma a két leginkább népszerü rádióadó megszüntetése lenne, melyről csütörtök reggel értesültem, meg úgy az ország is kb., és hát érdekes... itt jelen van a pártozgatás, a pénz háttérben való meghúzódásának hangoztatása, de úgy összeségében mégiscsak megértem hogy egyeseket felháborít. Gondolok itt főleg a Slágeren futó Bumerángra, mert ez a müsor, azon túl persze hogy maga a rádió is 10 éve fut, egészen hihetetlen módon épült be 3-3.5 millió ember napjaiba. Most nem kívánok különösebben gyászolni vagy elérzékenyülteskedni - ezt már megtették maguk a müsorvezetők is - csak gondoltam így üres óráimban írok az ország kékdunás területén élő Tanár Úrnak, hátha érdemesnek találja pár sor monitorra vetésére, főleg hogy milyen hatást váltott ki bizonyos réteg körében.

Ja, és sikerült rávennie, hogy nézni kezdjem a BG-t, ha tetszik, tovább nézem, ha nem, akkor leírom!

Mindenjót, D.

T.R. Salty írta...

Köszönöm a bizalmat! :)
De: elhatároztam, hogy semmiféle politikával (még áttételesen sem) kívánok a blogban foglalkozni. Irdatlan mennyiségű hazugság, csúsztatás, féligazság hangoztatása lát napvilágot nap-mint nap és - hangsúlyozom!!! - mindegyik politikai párt részéről, nincs kivétel!!! Mivel ezek boncolgatására komoly bloggeriparág szakosodott, ezek számát nem kívánom szaporítani. :D Még akkor sem, ha ezért kevesen olvasnak-látogatnak.:D
A rádiók kérdését mindenki vérmérsékletének megfelelően értelmezze - ha akarja. Én csak háttérnek hallgatok zenét az autóban, illetve MP3 formátumban, amit szeretek (az nem szokott szólni a rádióban).
Úgyhogy más egyéb kérdésben: zene, töri, irodalom, film, tévésorozat, szívesen fejtem ki a véleményem - erre szívesen várom javaslataidat.
És még egyszer kösznöm, hogy megtisztelsz azzal, hogy olvasol.:)