2009. július 19., vasárnap

A Megváltás elmaradt (Terminator-Salvation, 2009)


Akik olvasták eddigi írásaimat filmekről (pl:http://trsalty.blogspot.com/2008/11/majomkirly-menni-hollywood.html, vagy http://trsalty.blogspot.com/2008/10/kopaszsg-negatv-jvkpe.html ), azok jól tudják, hogy soha sem hiszek a kritikusok véleményeinek, inkább a magam szemének és megérzéseinek.

Most azonban egyet kell értenem a kritikusokkal: a Terminátor – Megváltás egyszerűen szar film!

Sőt! Mindez a köbön!

Hiába a sok dübörgő szubbaszus, a CGI orgia – még a nyomába sem érhet az alap trilógiának, s csak imádkozni tudok, nehogy bárkinek is eszébe jusson a folytatás.

Igazából se kedvem, se inspirációm, hogy szétszedjem, csupán néhány gondolat. Elméletileg a saga John Connor története – a film jórészében John (Christian Bale) alig szerepel, ha meg igen, kiderül, hogy még véletlenül sem tud helikoptert vezetni, bármennyire is akar. (A két helikoptercrash már kicsit túlzás – igaz, egyik sem robban fel, ahogy azt az ilyen filmekben elvárnánk). A fő cselekményvonal Marcus Wright-é (Sam Worthington), aki viszont iszonyú béna. Igaz, a többi béna között ez fel sem tűnik. Ugyanis senki sem kérdezi meg tőle, „honnan a fenéből csöppentél ide, öreg, hogy semmiről sem tudsz”, amikor csak álmélkodik a különféle Terminátorokon. Úgy látszik, arrafelé, 2018-ban ez így szokás. Ja: be sem mutatkozik, mégis mindenki tudja, hogy Marcusnak hívják. És jó, hogy kivágták Blairrel (Moon Bloodgood) zajlott szexjelentét, mert az már tényleg erősen túlzás lett volna (melyik hülye nő feküdne le egy fél napos ismeretség után egy két szót alig makogó sáros fickóval? – de azért láttunk már csodákat!). Szóval karaktervezetés nulla, a színészek is csak lötyögnek a szerepben, hülye párbeszédeket gagyogva, aztán csak szépen meghalnak. (Mint pl. a többre hivatott, de teljesen kidolgozatlan parancsnok, a kiváló Michael Ironside alakításában, akit pont az ilyen szerepekre találtak ki!)

Az ellenállás és a gépek elleni háború meg kész vicc. Ajánlom a rendezőnek (McG – hú de vagány név!) Ridley Scott A sas végveszélyben című filmjét tanulmányozásra – na abban van háború! A szuper logikus gépek kb. tíz perc alatt felszámolhatnák ezt a nevetséges ellenállást, amely tök nyugisan repülőzget, helikopterezik, Skynet meg lustán néha-néha rájuk küld egy-egy kopott, rozsdás fejvadászt. A régi sablonok ugyan fel-feltűnnek (még Schwarzi is!!!!), de egyáltalán nem kapcsolódnak az alaptrilógiához, így pedig értelmetlenek és logikátlanok. Az izgalom meg annyi, hogy… nagyokat ásítottam. (Még a tévésorozatban ábrázolt ellenállás és jövőkép is hihetőbb és izgalmasabb volt)

Szóval valahogy úgy néz ki: álmodtam egyszer egy Terminátort…

A megváltáshoz viszont édeskevés!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kb 4 napja lattam a filmet es egyet ertek nagyvonalakban a bejegyzessel. Habar szamomra a film ~70%-ig egeszen turheto volt. Azonban a vegen az a kapkodas ,hogy legyen valami konkluzio a klisehegyekkel megspekelve az nagyon nem hianyzott a filmnek. A disney filmbe illo jelenetek mint a " megiscsak jogep/ember vagyok egyefene itt a 2-bol az egyik maradek emberi szervem ,hogy tulelhesd" , illetve az elmenekulunk helikopterrel a nuke elol dolog es meg lehetne sorolni ,de nem igazan eri meg.

A posztapokaliptikus design nehany eleme egesz jo volt ,hogy legyen pozitivum is.

Norbi

András írta...

Ejjh, hogy mindig elégedetlennek kell lenni... :D

(egyébként nem láttam, a filmet, majd talán 2-3 év múlva :D)

T.R.Sallty írta...

Nem én vagyok elégedetlen - túl sok a gagyi és szar (bocs!) munka :) De pl. a John Woo filmről csak szuperlativuszokban tudok szólni, vagy ajánlanám mindenkinek a (nálunk) moziban be nem mutatott SERENITY-t (2005), ha valaki jó kis lövöldözős, verekedős, üldözős, űrhajós sci-fit akar látni 100%-os CGI-vel (nem a fil áll ebből, hanem ilyen jó a grafika!)

T.R.Salty írta...

Norbi!
Én az eredetri trilógiához mértem a filmet, azért mondtam, amit. :)
De ragaozhatnánk: mi a fenéért (hogy) alakították át Marcust, hogy került oda (lefagyasztották, kikapcsolták???), illetve egy tíz évet állt autó, amiben még parlagfű is nő (nézd me Csillag mellett a hátsó ülésen!) nem hiszem, hogy kis aksipöcögtetésre beinndul. Ilyen blődség valóban csak a Disney filmekben lehet - de azokat azért szeretjük.
Szóval ez van - és rettegek a folytatástól :(