2009. szeptember 1., kedd

Tanévkezdés - újra?

Megint eltelt egy (tan)év. És kezdődik egy újabb.
Visszanéztem a korábbi, iskoláról, oktatásról szóló szösszeneteimet ( itt: http://trsalty.blogspot.com/2008/09/tanvkezds.html és itt http://trsalty.blogspot.com/2009/02/az-oskolarul.html), s úgy látom, azóta nem változott semmi. Vagyis inkább: minden sokkal rosszabb lett.
Nem ragozom, tök fölösleges. Inkább pesszimistán kijelentem: az elmúlt 20 évben nem volt kormány, politikus, oktatási koncepció, amelyik rájött volna - magas szintű oktatás nélkül nem lehet magas szintű gazdaságot, magas szinvonalon élő országot építeni! Slussz-passz.
Sőt: gr. Klebersberg Kúnó 1931-es halála óta nem született olyan ember, akinek ez fontos lett volna, vagy felmérte volna ennek súlyát.
Nem ragozom. Az (oktatási)rendszer a lejtőn. Diákok, tanárok, szülők, mindenki.
Tanévnyitókon járva láttam: mindenki ideges, mindenki fáradt, érdekletelen. Diákok, tanárok egyaránt. És csak nő a félművelt, féligazságokon, komplett elmebetegségeken, ordas eszméken felnövők aránya, akik vicsorogva, s egyre nagyobb gyűlölettel néznek önmagukra, egymásra, az egész világra.
Szomorú, nagyon szomorú. Valahogy nincs már kedvem nevetni.
Csak az a rohadt remény. Az még mindig ott van bennem.
Vale!

3 megjegyzés:

András írta...

Már megint csak az elégedetlenség... :D
Nem értem emberek miért tudnak elpazarolni azon egy csomó időt, hogyan lenne jobb, illetve nem is azon, hogy hogyan lenne jobb, hanem, hogy most milyen ****... Inkább próbálnák meg a legtöbb jót kihozni ebből. Igaz egy ember nem tud változtatni (illetve tud, de ezt most hagyom.) ezeken a dolgokon, viszont a mások számára jót tudna tenni, pl. nem mutatja ő is azt a lehangoltságot stb, és próbálja elvégezni a feladatát rendesen az oktatásban, szerintem a diákoknak is sokkal jobb lenne, és nem utolsó sorban saját magának is. Csak most általában azt a rövid utat választják a legtöbben, hogyha más tesz rá akkor ő is és megvan oldva (legalábbis szerintük...).
Végezetül, amíg mindenki azt nézi csak, hogy most mi van, addig ne is várjon senki se változást ebben a témakörben. El kellene határozni, hogy mit szeretnénk és tenni is érte...

T.R. Salty írta...

Egyetértek. De azért néha kicsit jólesik az "önsajnálat" :D
De komolyan: azért vannak, akik próbálkoznak. Sajnos a nagytöbbség nem. (Most inkább hagyjuk a minden szintű elbulvárosodást, elmónikajóshibharatgálvölgyifábrysodást stb.)
Így való igaz: óriási a tanárnak az ő felelőssége. És megpróbálok a továbbiakban kevésbé elégedetlen lenni. :D:D:

WZT írta...

Nem mintha vonzanának az elborzasztó jóslatok, de erre a postra épp "rímel" ez a cikk.

http://www.fn.hu/oktatas/20090908/rossz_oktatas_pofon/