2008. szeptember 2., kedd

Tanévkezdés

Tegnap (2008.09.01) elkezdődött a 2008-2009-es tanév, azaz: megyek vissza az iskolába. Mármint tanítani.
Ma reggel hallottam a hírt: a jelenleg iskolába járó gyerekek kb 40%-a a legalapvetőbb tudásban is hiányt szenved ( értsd: nem tud rendesen írni-olvasni, illetve a négy alapművelettel is gondjai vannak). És ehhez vegyük hozzá, hogy a felnőtt lakosság 36%-a funkcionális analfabéta (a gyengébbek kedvéért: képtelen értelmezni azt, amit olvas - ez PISA-felmérés eredménye!)
Mindezt ma, Magyarországon! Ja, és ez nem csak az un. "kissebséget" jelenti - bőveb benne van a "többség is". (Nézd meg az arcokat bármelyik bevásárlóközpontban, meg hogy mit és hogyan vásárolnak!)
Nem irígylem magam. De azért (még) hiszek!
Dum spiro spero!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

En ma adtam le a szakdoli temamat , meg majdnem egy het mire kezdodik a daralo. Megyek falatmaszni mint sportfoglalkozas mert azzal is le vagyok maradva tisztessegesen.

A funkcionalis analfabetizmus azert a technika rohamos fejlodesenek is betudhato velemenyem szerint.. , tovabba azert a fiataloknak (diakok) talan kisebb %-a erintett , hala a sok kutyunek (gagyinak :D ) ,mint az mp3 lejatszo meg a lassan karoraba zsugoritott hordozhato dvd lejatszonak es egyeb "coolness" dolgoknak.

udv , La.Norbi

András írta...

Az iskolai időszak lehet, hogy fellendítheti a http://irjunkegyutt.hu weboldal látogatottságát, mivel a tanulók, már nem nagyon fognak eljárkálni szórakozni, legalábbis hétköznaponként nem (bár lehet hogy én élek csak ebben a hitben :D), így több időt töltenek el otthon, és már elég sok embernek van otthon is számítógépe, internete, akik gondolom használják is különböző információk megszerzésére az iskolai időszak alatt, legyen az puska, elemséz stb. Úgyhogy szerintem most kell majd reklámozgatni az oldal, valamivel jobban mint eddig. A fórum is szépen növekszik, ahogy nézegetem mostanában, gyűlnek a hozzászólások rendesen :D

A funkcionális analfabetizmushoz meg csak annyit szólnék hozzá, hogy szerintem az oktatás keze is rendesen benne van abban, hogy ilyen magas számok jönnek ki, mert ugye nem baj, ha nem vettünk át rendesen valamit, vagy éppen valaki nem teljesen érti az adott témakört, sietni kell mert bele kell férnünk a rendelkezésre álló időbe és lekell adni mindent ami a tantervben benne van, tehát sietni kell mindennel, így azok valószínűleg lemaradnak, akik nem gyorstanulók, vagy éppen nem olyanok a képességeik, mint az átlagnak és a későbbi tananyagot hiába tanítják neki, ha az alapokat sem tudja.