2009. április 14., kedd

Sarah Connor - A kockulás vége

Spoiler alert! A posztban az említett sorozatok tartalmára is történik utalás! Aki még nem látta őket, és kíváncsi rájuk, akkor ne olvasson tovább!




Mielőtt még bárki is megijedne: nem szándékozom a blogot film- vagy tévésorozat elemzővé tenni. Az igazság az, hogy sorozatot általában „real time” tévében szoktam nézni, mert nem ér többet egyik sem, s csupán kettő volt, amiért gyűjtögettem, kölcsönkértem, azt is csak azért, mert olyan koncepciót láttam bennük, ami merőben szokatlan volt a televíziózás történetében, s a feldolgozás is nélkülözött mindenféle hagyományt.

A korábban kivesézett Battlestar Galactica véget ért pár hete, s a sorozat mellett megajándékozott a „kockulás” élményével, amiről eddig csak hallottam, de magam még soha nem éltem át. A BSG-nek kőkemény fanatikusi köre van, s valóban megható volt, ahogy hétről-hétre darabjaira trancsírozták az egyes epizódokat, gyakran olyasmit is belelátva, ami ott sem volt, vagy amit a következő epizódok egy az egyben megcáfoltak (A korábbi poszthoz kapcsolódva ajánlom figyelmében mindenkinek Ysu remek kis kommentjeit!). Bevallom, irigyeltem az összetartozásukat, és hogy van idejük és lehetőségük, hogy ezeknek a kis bolondériáknak éljenek. Nagyon klassz közönség, de (olvasva megjegyzéseiket) mostanra rá kellett jönnöm, hogy az egész kicsit Gittegylet-szerűvé vált, s bizony néhányan elfelejtik, hogy a BSG nem az igazság bibliája és minden kérdés válasza – csupán egy egyszerű tévésorozat. Az egyik legjobb, ami valaha is készült, de akkor is csak egy tévésorozat!

A kockulásnak nemrég lett vége, mivel – úgy néz ki – befejeződött a másik eredetinek tűnő, új koncepciókat hordozó sorozat, a Terminátor – Sarah Connor krónikái is (fanatikusoknak: TSCC). Amit mindenki tud: a történet a T2 és a T3 között játszódik, Sarah és John Connor menekül az új és új Terminátorok elől. Aki még nem látta, az a cím alapján kiadós bunyókra, lövöldözésekre és kemény akciókra számíthatott – amit kb. 50%-osan meg is kapott. (No meg egy csinos női Terminátort, aki Kristianna Lockenéhez hasonló faarccal gázolt át az ellenfeleken, ugyanakkor görbe tükröt tartott elénk, emberek elé is. Illetve egy crossovert: a BSG-Razor tévéfilm Kendra Shaw hadnagya is több epizódon át szerepelt, hogy aztán hasonlóan gyors véget érjen, mint a Galactica történetében)

Végignéztem. Mind a két évadot. Úgy tűnik, valóban vége. És az igazság: eléggé középszerűre sikeredett. (Nagy pfujolás a rajongók részéről!) Az első évad még elment valahogy, a másodikba már pakoltak némi kakaót, ami aztán az utolsó előtti epizódokig szépen el is párolgott. Nálunk, itthon, az RTL-Klub pedig (ha jól tudom) a 1X4 után szép csendben meg is halasztotta. Nos igen: két éven keresztül nem lehet nyúzni ugyanazt a kutyacsontot!

Hogy miért írok mégis róla? Nagyon egyszerű: talán a végső redőnyhúzás előtt az alkotók megkísérelték a lehetetlent. Hogy olyasmit csináljanak, ami tényleg odavág. Talán tudták, hogy nem lesz tovább, így bátran szembe mertek menni a konvenciókkal, ami a BSG nagy előnye (s egyben hátránya!) is volt. Az egyik főhőst az utolsó előtti epizódban (2X21 Adam raised a Cain) a lehető legbanálisabban, és cseppet sem hollywoodiasan kapcsolták ki (Bumm a fejbe, meghalsz haver!), hogy a csekélyke rajongótábor egésze hördült fel, mint egy övön aluli ütésre, aztán a 2X22-ben (Born to run) még egyet csavartak az egészen, mindenkit félreállítva, majd újra előhozva. Ha másért nem ezért a két részért megérte megcsinálni a sorozatot! Iskolapélda, mindenkinek ajánlom.

És a készítők magasról tettek róla, hogy illeszkedik-e ez a befejezés a sagába, rohadtul nem érdekelhette őket, mint kapcsolódik majd a T4-Salvation-höz. Megcsinálták, és így lett jó. Mit jó: kiváló. Ha mérgelődtem a BSG enyhén átgondolatlan befejezése miatt, most teljes mértékig elégedett voltam. Így kell ezt csinálni!
Csak egytől félek: mi lesz, ha jók lesznek a nézettségi adatok, és muszáj lesz nekiugrani a 3. évadnak? Na, attól óvjon Isten minket!

Számomra viszont ez jelentette a „kockulás” végét.

3 megjegyzés:

András írta...

;) Igen-igen, nem ez az első bejegyzés, ami azzal kezdődik, hogyha meg szeretnéd nézni, akkor ne olvasd el :D ezt elolvastam, mert nem volt hosszú bejegyzés (így volt rá időm, meg erőm, hogy ezt leírjam :D), bár a fanatikusokat leginkább ezek érdeklik, csak az átlag felhasználók, nem biztos hogy hozzá tudnak szólni a témához. Terminátor filmekhez, szerintem teljesen felesleges 3 film (+ 1 készülő) mellé még egy sorozatban bemutatni azt amit a 3 film (+ a készülő majd) elmond, nem is értem a készítők miből gondolják, hogy ugyanazt 50* el lehet adni... Játékiparban nem egy játék bukott már meg ez miatt... Nem csak a látvány a lényeg, hanem a tartalom is (a tartalom főleg), bár ez csak az én véleményem ;)

Más.: ha már ilyen szép blogja van valakinek, többet kellene írogatni bele ;) (építő jellegű hsz. :P)

T.R. Salty írta...

Való igaz. Igyekezni fogok. :)

T.R. Salty írta...

Egyébként a "ha meg szeretnéd nézni..." ált. megjelenik ez "ilyesféle" bejegyzéseken más blogoknál is. Minek elrontani valaki más szórakozását? :)
Egyébként remélem, tényleg nem áll szándékában senkinek folytatni a TSCC-t a 3. évaddal. :)