2009. április 23., csütörtök

A múlt kitalálása - kitalált történelem



Két könyv kapcsán jutott az eszembe. Az egyik Dan Brown ismert bestsellere, a Da Vinci-kód. Sok szót nem érdemes rá vesztegetni: „történelmi sci-fi”, amely ügyesen vegyíti a középkori „összeesküvés elméleteket” (rózsakeresztesek, templomosok, szabadkőművesek, keleti misztériumvallások), de nem több (s nem is akar több lenni), mint szórakoztató kalandregény. (Bevallom röviden: nekem egyáltalán nem tetszett. Nem a benne levezetett fejtegetések miatt – végül is csak egy kalandregény, aki hiszi, hiszi –, de a stílusa idegesített a leírások hiánya és a rengeteg, szájbarágós-tanáros okoskodás miatt. De hát ízlések...)

Mindezek ellenére Brown művét igen sokan a titkos tudás feltárásaként értékelték, akárcsak a másik, sokkal több embert megosztó könyvet. Herbert Illig Kitalált középkoráról van szó. Maga a mű 1996-ban jelent meg (nálunk 1998-ban először), azóta megért tizenhat kiadást (Németországban!). A rekord magyarázata talán abban is keresendő, hogy valami megmagyarázhatatlan okból nagyon sokan úgy hiszik a történelem nem más, mint világméretű összeesküvések, és hamisítások halmaza, s a történészek titkos társaságokkal összefogva tudatosan manipulálnak. (Az indok mi más lehetne, mint a világuralom! Ha valaki nem tudná.)

Végül is miről van szó. Talán többen is ismerik a teóriát: Illig szerint az európai (!) történelemből a 614-911 közötti időszak törlendő, mivel nem is létezett, csupán ügyes hamisítványokból hisszük azt, hogy mégis. Elsőre blikkre is hajmeresztő, de a szerző (aki egyébként bevallottan nem kutató történész – az építészet és germanisztika a szakterülete!) komoly kronológiai fejtegetésekkel magyarázza a 300 év hiányát (aminek – mármint az időszámításunkban lévő hibáknak – valóban van valóság alapja), majd rátér a kapitális hamisítás elemzésére.

Nem nagyon akarok belemenni, több száz oldal a könyv, csupán had emeljek ki pár momentumot, amit Illig nem is említ mégis, még egy hozzám hasonló laikus fejében is felvethet kételyeket.

Szerzőnk egy 1986-os konferenciára hivatkozik, melyen komoly tudósok állapították meg, hogy a kora középkorra, de még későbbre is, vonatkozó ismert oklevelek, írott források (!) több mint 60%-a hamisítvány. Ez teljesen igaz. Amit viszont nem vesz figyelembe: ezen oklevelek hamisítása alapvetően gazdasági-birtokszerzási célból történt, hogy legalizálják az esetleg erőszakkal eltulajdonított szerzést (Lévén akkoriban igen kevesen tudtak írni-olvasni, a birtokadományozást meg nem mindig foglalták írásba). Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a mi Szent Istvánunk sem létezett, mivel az ő korából mindösszesen 9 oklevelet ismerünk, melyből 6 biztosan hamisítvány, 1 eredeti, a többi másolat. Ám: a hamisítás fenti okai miatt a hamis oklevél igenis tartalmazhat valós információkat – ami felett Illig úr átsiklik. A „kutatásait” ugyanis azzal kellett volna kezdenie, hogy megpróbál az akkori emberek fejével gondolkodni (amit a kutatók jelentős része meg is tesz).

Továbbá: a tárgyalt időszakban kulturális-gazdasági hanyatlás volt, egy ilyen hamisítás az adott technikai szinten elképzelhetetlen, amúgy meg semmi sem indokolja. Illig szerint III. Ottó német-római császár (ur.:983-1002), II. Sziveszter pápa (ur.:999-1003) és VII. Konstantin bizánci császár (ur.:945-959) hajtotta végre, hogy megünnepelhessék a millenniumot, és Nagy Károly alakjának kitalálásával biztosíthassák egész Európára vonatkozó uralkodói igényiket. A szerző szerint Ottó anyukája, a bizánci Theophanó „tarsolyában hozta” Németországba a hamis időszámítás eszméjét, s ezt használta fel a pápa és a császár. A bibi csak az, hogy Theophanó a trónbitorló Joannes Tzimeskés (ur.: 969-976) unokahúga volt (nem pedig császárlány), aki éppen Konstantin törvényes örököseit állította (ideiglenesen!) félre. Így Theophano semmi kapcsolatban nem lehetett a már korábban elhunyt "hamisító" császárral, meg amúgy is: minden bizánci uralkodó magát érezte Európa törvényes urának (lévén a római császárok utóda) – minek közösködött volna egy barbár fejedelemmel? (Illig kiindulópontja, hogy Konstantin életében rengeteg krónika, irat jelent meg Bizáncban – csak éppen a császár gyűjtő és rögzítő szenvedélye miatt. Egyébként ő írt legelőszőr részletesen a magyarokról)

Emellett Illig – német létére! – átsiklik azon az egyszerű tényen is, amely pedig a német történelemkönyvek legtöbbjében benne van: a „hamisító” III. Ottó császár személyesen nyitotta fel – az állítólag kitalált! - Nagy Károly aacheni sírját, és onnan a halott uralkodó lándzsáját, koronáját elhozta. Az esetnek számos szemtanúja, leírója volt: ezek a művek pedig jóval 911 után keletkeztek! Nagy Károlyról, sírjáról pedig még a környékbeli parasztok is tudtak!

De ha el is fogadjuk, hogy minden oklevél, krónika, okirat puszta koholmány (ismétlem: az adott technikai szinten, de még a 12-13. századba is kivitelezhetetlen), mit kezdünk a rengeteg nem létező uralkodó képével ellátott pénzzel? (Pl. VII. Konstantint megelőző császárok Keleten, Jámbor Lajos, Gyermek Lajos császárok Nyugaton), az állítólag nem létezett vikingek elásott, elsüllyedt hajóival, a szintén nem létezett avarok sírjaival, vagy egyáltalán: a bolgárok hogy a túróban keveredtek szlávok nagy tömegeivel egyik pillanatról a másikra a Balkánra? (ezekről Illig szemérmesen hallgat!)

Mi van a dedikációs feliratokkal, amit a keleti császároknak állítottak Dél-Itáliában és Észak-Afrikában? Amelyek az 650-70-es (egyébként nem létező) években keletkeztek és (Illig szerint nem létező) császárokat dicsőítenek?

Mi van az arabokkal? Illig lazán elintézi: ők már a „hamis” keresztény időszámításhoz igazították saját irományaikat. Ámde: az arabok – mai szóval – antagonisztikus ellentétben álltak a középkori keresztényekkel, így semmiképpen nem igazították volna a saját időszámításukat a keresztényekéhez (meg miért is tették volna: szerintük az iszlám az egyetlen igaz vallás, a kereszténység kiirtandó!)

Mi van a 6000 éves kínai civilizációval, mely az írás feltalálása óta folyamatosan dokumentál? Ha a mongolok korábban jöttek európába (a 900-as években), miért nem látszik ez a kínai krónikákban? Ha az arabok az 500-as években hódították meg a Közel-keletet, hogy lehet, hogy a nem étező 717-es évben kaptak ki katasztrofálisan a kínaiaktól. Netán a kínaiak is hamisítottak?

Bármily hihetetlen: szerzőnk elfelejti, hogy a történelmi események a történelem kezdete óta globálisan hatnak egymásra, nem lehet csak szeleteket nézni belőle, s a különböző korokra vonatkozó források sem csak egyfélék lehetnek!!!

De még elgondolkodtató is lehetne a munka, ha két dolog nem tenné teljesen hiteltelenné: az első az író hihetetlen arroganciája. Ahogy a bevezetőben írja: "az európai történelem VII., VIII. és IX. százada művileg beiktatott, minden valóságot és reális történést nélkülöző időszak. Ennek megfelelően maradék nélkül törlendő, majd az előtte és utána lévő történések közvetlenül, vagy kis eltéréssel összekapcsolandók." Azaz: én mondom ki az igazságot, s mindenki hülye, aki ezt nem fogadja el, vagy megkérdőjelezi. (Ahogy egy interjúban ezt ki is fejtette!) A történelmi kutatásnak nem talán az érvek ütköztetéséről, a források (mivel nem csak írott források vannak!) minden oldalról történő vizsgálatáról kellene szólnia? – Illetve nem ártana a korban használt főbb nyelveket is ismerni: latin görög, arab.

A másik a gyalázatos magyar fordítás. Ne bántsuk a fordítót, de a legalapvetőbb történelmi fogalmakkal sincs tisztában (talán nem járt még középiskolába sem, vagy aludt töriórán?). Mert például valóban nem létezett Jámbor Ludwig császár (Jámbor Lajos annál inkább!), vagy II. Balázs bizánci császár (II. Baszileiosz inkább –akinek becsületes magyar neve is lehetne: Vazul!)

Az általam csak így kapásból megfogalmazott kételyeken túl a történésszakma (mindenféle agresszió nélkül!) már rég darabokra szedte Illig tételeit, s a neten szörfözve nem nagyon vettem észre, hogy Nyugaton komoly rajongótábora lenne. (Az időszámítás zavaraival foglalkozó fejezete azonban valóban elgondolkodtató és továbbvizsgálásra érdemes!)

Nem úgy, mint nálunk! Csak egy szimpla keresésre 27 honlap, blog miegyéb ugrott elő, amely valami módon foglalkozik a témával. (Fontos tudni: Illig könyve Nyugat-Európa történetét vitatja, Közép- és Kelet Európáét nem – úgy látszik, ott nem érvényesült a hamisítás. Netán két idősíkban élünk?) Itt aztán a sumér-hun-szkíta-etruszk magyarságeredet minden híve megtalálta a maga igazolását. Amiben mind hasonlítanak: nem elméteket – igazságokat hirdetnek. Nem érveket ütköztetnek – agresszívan kijelentenek. A forrásokat csak (!) fordításokból ismerik, és csakis azokat, amelyek (természetesen) alátámasztják érvelésüket. Ha valaki ellenérvet hoz fel: hazaáruló, zsidóbérenc, történelemhamisítók szekértolója stb. – hogy csak a finomabbakat hozzam.

Az elmebetegség nyilvánvaló.

Mert valljuk be őszintén: változik-e valamit is a magyarság helyzete, nemzetközi megítélése, ha bebizonyosodik, hogy rokonságban állunk a hunokkal, vagy van közünk a sumér nyelvhez? Hogy belső-ázsiai népek, vagy a finnek rokonai vagyunk? Hogy 600-körül, vagy 895-ben költöztünk a Kárpát-medencébe? Komoly tudósok mondták nekem (pl. Kristó Gyula tanár úr, Isten nyugosztalja!), ha perdöntő bizonyíték lenne rá, már rég hivatalosan is kimondták volna akár a kettős honfoglalást, vagy a hun-magyar rokonságot. Semmi értelme hamisítani.(László Gyulát sem nevezte senki őrültnek a kettős honfoglalás elmélete miatt. Igaz, ő is hangsúlyozta: ez csak elmélet, bizonyíték nincs rá – a trollok persze azóta is azt kiabálják: ez az igazság, mindenki más hazudik!) Így, kétezer év távlatából pedig főleg felesleges és értelmetlen. Mit szolgálna? Kinek használna? A nyelvésznek pedig tök mindegy, hogy végül is melyik nyelvvel sikerül rokonítnia. A lényeg az, hogy hitelt érdemlően bizonyítson. De mindez mögött világméretű összeesküvést sejtetni – hát ez több mint baromság. (Csak finoman utalva: ha Illig érvelése szerint már az 500-as években lezajlott a magyar honfoglalás, akkor Illig érvelése szerint a románok lehetnek leszármazottai a dákoknak, a szlovákok meg a morváknak! Minden csak nézőpont kérdése. A művet Romániában és Szlovákiában is kiadták ám, nem csak nálunk!)

Mégis összeesküvésekről beszélnek, holott – gondoljunk bele – változnának hitelfelvételi lehetőségeink, esetleg több-kevesebb tőke jönne be hazánkba, ha mindaz igaz lenne, amit az „alternatívok” állítanak? Bizonyára nem. Nem a múltunk: a jelenünk és jelenkori cselekedeteink határozzák meg további sorsunkat. Tök mindegy, honnan jöttünk. Így a hazaárulózók, becsületsértő„fröcsögéseket” leírók pusztán nevetségesek, s talán annyi szóra sem érdemesek, mint ez a pár sor itt a blogban.

11 megjegyzés:

András írta...

Érdekes bejegyzés, tetszett :D
Bár én mondjuk eltudnék képzelni egy hamisítást abban az időben, pont azok miatt a dolgok miatt, amiket T.R. Salty felhozott Illig ellen, bár én nem olvastam a könyvét, meg nem is akarom támogatni a teoriáját (majd talán egyszer elolvasom, ha kötelező irodalom lesz [rövidítve :D]). De pl. épp azért mert sokan nem tudtak írni olvasni, stb. Egy "nagyobb" történetírónak, vagy vizsonylag nagyobb hatalommal rendelkező egyénnek elég lehetne egyszer elírni valamit, egy dátumot (most az mindegy, hogy szándékosan vagy véletlenül), de az őt lemásolók már rossz értéket használnának fel, mert ugye a tanulatlan az régen is tanulatlan volt és általában elhitte (amit "okosabb" mondott neki) és ár meg is van a csúszás az időben. Meg hát az is számít, hogy honnan kezdjük számítani az időt, mert szerintem az sem mindegy :D Ha jól emlékszem arabok környékén is vannak népek akik már 5000 nem tudom hánynál tartanak, máshol meg csak 800 valamennyi, az elfogadott felénk a 2009. Így hát szerintem ezek miatt is régebben egy elírásnak "mérthetőbb" következményei lehettek, persze nem azt mondom hogy kikellene törölni történelemkönyvekből x oldalt, mert amit kiakarok ebből hozni, az csak annyi, hogy számértékbelileg teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy történelem során "évszám módosulások keletkeztek" ami persze nem jelent semmit, mert hát most 2009 vagy 1980 van ugyan az lenne, a jelen a lényeg, az időt meg amúgy az is ember találta ki (legalábbis a "semmi"-nek a mérését:D, najó két esemény között eltelt... hmm... azt..) Na, mindegy, ember egyik legrosszabb találmánya az tény, csak körbe kell nézni, hogy miért és könnyen rálehet jönni ;) bár ez csak az én véleményem :D

T.R. Salty írta...

Köszönöm a tartalmas hozzászólást. A problémám csak az, hogy valaki úgy épít fel egy hipotézist, hogy csupán adott dolgok egyetlen aspektusát vizsgálja meg, a többi rá vonatkozót pedig lazán ejti. (Lásd: a "kitalált" krónikák "kitalált uralkodói" aranypénzeket vertek, aztán valaki, csupán a hamisítás kedvéért ezeket elássa, hogy majd a jövőben jól átverjen valakit. Ugye mennyire logikus:) Vagy, hogy a hamisítás csak Nyugat-Európát érintette, Keletet pedig nem. Párhuzamos idősíkok?) A baj, hogy sokan nem gondolkodnak, hanem hallelújáznak és köpködnek. Ez pedig teljesen ütközik a tudományos kutatás alapelveivel.:D De azért bízom a józan többségben és javaslom olvasni: Ostrogorsky: a Bizánci állam története, Osiris, 2002. Na, abban aztán találhatók források! :D

András írta...

Igen, a baj ottvan, hogy aki kitalál valamit, egyből azthiszi, hogy az úgy volt, és leszólja a többit :D Pedig szerintem ebben az egészben pont az lenne a poén, hogy kitalál valaki valami "őrültséget" , mindegy mi, és megpróbál hozzá minnél több bizonyítékot találni hozzá, és mellette elfogadja mások kritikáit, érveléseit :D
Legalábbis én próbálom így "jásztani ezt a játékot" (phew, ezt a kifejezést is most használom először :D)

Ákos írta...

Valójában engem inkább az a része fogott meg a bejegyzésnek, ahol a magyarság nagy múltjáról van szó. És igen, valóban semmi nem változna meg attól, hogy sumérul beszélek-e vagy görögül, latinul, tök mindegy. Nem lesz olcsóbb a kenyér.
A probléma az, hogy a magyar nem fogalom. Magyarnak lenni olyan, mint amerikainak lenni. A népek olvasztótégelye. Én sem vagyok egy hun istenség, az olasztól a svábon át a francián keresztül a kunig minden van bennem. És ez csak az utóbbi három generáció, amikről tudok még. És ott van még az a ki tudja mennyi. A családnév meg tibetből származik, na bumm.
Hozzá kell tennem, akárhová mennék is a világban, nem igen hangoztatnám, hogy magyar vagyok, mert a magyarságnak sikerült saját magát megbélyegeznie. Már innen keletebbre sem mondhatom, mert megvernek, hogy nem szavaztam meg a kettős állampolgárságukat. (Oszd meg és uralkodj?) Testvér öl itt testvért. Már a magyaroktól is félek, hogy megvernek mert nem vagyok elég magyar. Ez verseny, egyszer majd biztos találnak egy igazán magyart, aki majd a magyarok élére áll és kezdenek velünk, mű magyarokkal valamit. Ennyit a fejelméletről.
Talán a jelennel kéne foglalkozni. És a távolba tekinteni. A jövőbe, nem a múltba, nincs ott semmi keresnivalónk. Tanuljuk meg, értsük, fogjuk fel, hogy hogyan jutott ide ez a nemzet. Aztán a többit meg nekünk kell csinálnunk, nem apáinkon csüggenünk esőben-szélben, hogy "Attila, bezzeg a te idődben - a magyarok nyilaitól..." vagy "Mátyásom, te kapsz csak ilyen hitelt, az már biztos- mert meghaltál, hát oda az igazság". Naéshát... annyian meghaltak már ezelőtt. És valószínűleg én sem leszek egy ákkilleusz, talán már jövő héten elfelejtik, hogy létezem. Hagyjuk már ezt a borongós, "vérzivataros" múltidézősdit. Talán meg kéne reformálni ezt a népet. Néha elgondolkozom, hogy "mi folyik itt Gyöngyösön?"

T.R. Salty írta...

Ákos!
Ez a hozzászolás alapos és mély. Ennél tökéletesebben senki nem fogalmazta meg, amit a témával, magyarsággal kapcsolatban éreznünk kellene. Legalábbis még nem olvastam. Innentől felesleges bármit is tovább ragozni/ragoznom. :)A sok üvöltöző komment-troll között ritka kívétel vagy. Köszönöm, hogy megtisztelted a blogomat! :)

Ákos írta...

Nem örülök, mert nem lennék megjegyzendő kivétel, ha mindenki "normálisan" gondolkozna a témával kapcsolatban. De annak örülök, hogy szimpatikusak a gondolataim, de sajnos még mindig mi vagyunk kevesebben. Mert a többség az irányítható, orrkarikás barmok közé tartozik (barom- pusztán állati és nem szitokszó értelmében).
Az a baj, hogy sokan vagyunk és nincsenek Eldáink, akik őrzik és átadják a tudást. Vannak okosok, de a tisztelet már nem a régi, mint az ősközösségben, ahol kevesen voltak, de mindenki figyelt a bölcsekre és tanult tőlük. Én nem vagyok bölcs, én csak próbálok minden filozófiailag és etikailag pozitív gondolatot a magamévá tenni, amiket azoktól tanultam akiket én bölcseknek tartok. Persze az elfogultság itt is lehet tényező, de soha nem alapoztam pusztán egy bölcs emberre a lényemet. A bölcsesség mértéke is állandó a világban, csak az emberek száma növekszik és szépen szétoszlik a tudás. Már nincsenek olyanok, akik kétszer álltak sorba érte, már csak olyanok vannak, akik az alap csomagból is visszaadták, hogy legyen hely más dolgoknak az agyukban. És ez szomorú. És ez nem csak a magyarokra igaz, ez globális probléma. A világ egysíkú, az emberek egyformák, a piac egyre piócább lesz és szép lassan kivész minden ebből a csodálatos fajból és marad az irányítható sokaság meg a kevesek, akik uralkodnak felettük és olyan vagyonokat halmoznak a bankszámláikon, ami nem is létezik, pusztán virtuálisan.
Nem reménykedem, nem vagyok világvége hívő, de komolyan mondom, nem tudok jobbat. Mi az ami segíthetne rajtunk embereken? Kevesen vannak akik akarnak. Isten meg nem fog lenyúlni, hogy helyre tegye a dolgokat. Segíts magadon...

T.R. Salty írta...

Válaszul álljon itt egy optimistább gondolat az egyik legnagyobb magyar költőtől, Babitstól. Azt hiszem, nem feleslegesen pusztába kiáltott szó vagyunk :)

"Bizd azt reám, majd szétválasztom én.
A szó tiéd, a fegyver az enyém.
Te csak prédikálj, Jónás, én cselekszem.
Ninive nem él örökké. A tök sem,
s Jónás sem. Eljön az ideje még,
születni fognak ujabb Ninivék
és jönnek uj Jónások, mint e töknek
magvaiból uj indák cseperednek,
s negyven nap, negyven év, vagy ezer-annyi
az én szájamban ugyanazt jelenti."

:D

Ákos írta...

Hol vannak már a Babitsok? x]
Meg ha vannak egyáltalán, ki figyel még rájuk? És Babits korában kapott-e ő figyelmet és elismerést, vagy többnyire úgy írt mind mit, a fióknak?
Ma már igen kicsi az a réteg, aki ezt hasznosnak vagy művészetnek tartja.
Szóval, én ettől még nagyon el vagyok keseredve... x]

Hatványpatkány írta...

Illig egy idióta és ez a világ még inkább az, hogy egy ilyen öszehordott baromság tizenvalahány kiadást megért. Számomra a helye ott van a sumér-magyar-etruszk azonos, kacagányos-palmettás agyú "történészek" baromságai mellett.

Egyebekben I. Istvánnak nem maradt fenn eredeti oklevele, amire te gondolhattál, az a pannonhalmi, de ez meg interpolált. Szerencse, hogy azért van még egy halom "összehamisított" évkönyv, meg krónika, meg legenda, amikben azért szerepel még Szent István, különben azt hihetném, ufó volt :)=

Névtelen írta...

Én viszont olvastam Illig könyvét, sőt. Olvastam pap Gábortól Csomor Lajosig néhány szerzőtől néhány művet, és ennyivel nem parentálnám el hogy ködös agyú múltbarévedő palmettarajongók akiket a történelem esetleges alternatív értelmezése lázba hoz.
Amit például a kitalált történelem magyar vonatkozásaival kapcsolatban olvastam, komolyabb gondolatokat is ébresztett bennem. A politika mindíg is az érdekek érvényesítésének és a megtévesztésnek a tudománya volt, ha azt vesszük tekintetbe hogy a középkorban ( ma is talán ) pedig még a katonai hatalom is ehhez kapcsolódik, akkor nem olyan agyament dolog eltöprengeni Illig teóriáján.
A magyarság KÜLDETÉSSEL rendelkező nép, amely küldetést sokan sokféleképpen értelmeznek. Mindenkinek lehetősége van ezt saját maga is értelmezni és a saját kicsike életében meg is valósítani. ehhez sokat segíthet ha az igazság egyéb " változatait" előítélet nélkül tanulmányozzuk.
Bocsánat hogy név nélkül írtam. Ennek oka hogy nem találtam a regisztráció lehetőségét. Amennyiben reflexiónak vagy eszmecserének szükségét látja bárki, örömmel várom az e-maileket a nagl.joco@gmail.com címen.
Üdv mindenkinek.
József

T.R. Salty írta...

Kedves József!
Nekem nincsenek előítéleteim, amit írtam, az szintén tanulmányok, kutatás,munka alapján alakult ki BENNEM. Egy nép sorsa, létezése SZERINTEM nem KÜLDETÉS kérdése. Ezzel az erővel minden népnek küldetése van! (És szerintem nincs különbség nép és nép között!) Az ilyesmi nem a tudomány,hanem a HIT kategóriájába tartozik. Bocsánat, de ez az ÉN véleményem,bármikor kész vagyok szakmai (hangsúlyozom: szakmai!!!) vitára, ezzel kapcsolatban. De csakis erre! :D