2010. december 13., hétfő

Az a bizonyos faktor

Az utóbbi időben mintha elharapóztak volna a kereskedelmi csatornákon futó tehetségkutatókkal, valóságshow-kkal kapcsolatos negatív hangok. Több internetes oldalon, fórumon felháborodott kommentelők kiabálnak csalásokat – még komoly hírportálok is kétségeiket fejezik ki a beszavazások tisztaságával kapcsolatban -, sőt, még egy sok igazságot hordozó, de erősen sarkos videomontázs is kering a közösségi oldalakon.

És mindenki szid, mindenki lehord mindenkit (szereplőket, szerkesztőket, műsorokat), csalást kiállt, mivel kedvence kiesett, az énekverseny legtehetségesebbjét kiszavazták – sorolhatnám.
És persze szapulják a kereskedelmi médiát, hogy szemetet gyárt, meg ezt hogy lehet, meg népbutítás, meg buta nép…

Ezerfejű Cézár – ezt mondták egykor a rómaiak az amfiteátrumok közönségére. Mert az amfiteátrumban a nép volt az isten, s még a leghatalmasabb uralkodók sem szállhattak szembe akaratával. (Kivéve az egy Iustinianust a Kr.u. 532-es Nika-felkelés idején – de az ára is megvolt: állítólag 30.000 halott!)

Azaz: azért van ilyen műsor a tévében, mert van rá célközönség – nem is kicsi! -, van SMS-t küldő szavazó elég, s a prüszkölők is nézik (hisz különben miért prüszkölnének?). Ha nem nézné a kutya sem Beköltözős „Szilikon” Bogika esztrádműsorait Beköltözős „Depressziós” Béluska ölében, akkor nem lenne ilyen műsor. Ennyi. És nem kell rögtön összeesküvést kiáltani, ha kedvenc énekesünk kiesik, s egy valóban fahangú figura nyeri majd az amúgy énekeseknek meghirdetett műsort. Mert a közönség nagy része nem műértő, nincs zenei képzettsége, s talán valóban hallja a hamis és hörgős hangokat, de: „olyan cuki”, „olyan helyesen néz”… Szóval beszavazzák, SMS-ezik, telefonálják. És nyer. Végül is a faktort keresik, nem az énekhangot… A közönségfaktort.

A kereskedelmi tévé nem közszolgálat, nem is oktató-nevelő intézmény. Belőlünk, nekünk él. Olyan műsorokkal, amilyeneket mi, az „ezerfejű Cézár” követelünk ki. S ha ez borzalmas, rettenetes, hányadék… (folytassa mindenki, ahogy neki tetszik), akkor bizonyára ez kell nekünk. Nem a tévékről állít ki szegénységi bizonyítványt (a kertévé kapitalista vállalkozás – a pénzkereset a lényege, s ez csak a piaci igények feltérképezése, kiszolgálása alapján lehetséges), hanem rólunk, nézőkről. Csodálatos módon mutatja be szellemi elbutulásunkat, a húsz év (vagy még régebbi) oktatási politikájának (s vele minden poltika) csődjét. Hogy a lakosság nagy részének nem a tehetség számít, hanem a celebfaktor.

Pedig, ha csak kicsit is gondolkodnánk, egyszerű lenne a megoldás. Mindannyiunk kezében van egy távirányító. Ha sokan kapcsoljuk ki a zavaró műsorokat, egy idő után megszűnik a probléma. Több esélye van, mint az öncélú hőbörgésnek.

De akkor min fogunk utána csámcsogni?

Nincsenek megjegyzések: