2009. december 24., csütörtök

Megváltónk született? - újabb gondolatok a karácsonyról

Visszaolvastam, mit írtam tavaly ilyenkor karácsony kapcsán, s a jókívánságot, hogy ez az esztendő jobb legyen. (Nem lett jobb – sajnos -, de ezt most inkább hagyjuk!) Egy éve a karácsony történetéről elmélkedtem (történelmi síkon), most talán a vallási mozzanatról kellene, lehetne…

A baj csupán annyi, hogy a karácsony mára már megszűnt valláshoz kötődő ünnep lenni. Olvastam egy cikket, amiben a szerző fejtegeti mindezt, gondolkodás- és értékbeli változásokról elmélkedve. S ha az ember végignézi honfitársait, akik a tomboló világgazdasági válság ellenére (vagy talán pont ezért) továbbra is vicsorgó fogakkal (vagy magyaros virtussal? – mit nekem válság!) törtetnek a plazmatévé felé, vagy pakolják be kosarukba az újabb házimozi centert, akkor nagyon egyet lehet érteni a szerzővel.

Elüzletiesedett a karácsony? Nem hiszem – mindig is üzlet volt (lásd a középkori ereklyeárusokat, vagy a kora újkortól az ajándék, szaloncukor, karácsonyfa stb. árusokat). Az keresztény egyház (mindegy melyik!) pedig szintén részt vett ebben, noha manapság prüszköl és gyakran a Pokol kénkövével riogat a nagy karácsonyi rohanás láttán – na ja: nem bírja a versenyt a hipermarketekkel!

Szóval nem ezzel van a baj. Hisz üzlet a Ramadán az iszlám hívei számára (a mekkai zarándoklatokról ne is beszéljünk), üzlet a Hanuka a zsidók számára (a diaszpórában is, hát még Izraelben!), üzlet Krisna, üzlet Buddha, üzlet a nepáli földre szállt isten. Hiszen mindenhol ki kell szolgálni a hívek millióit, miért kellene, hogy zavarjon bárkit is az a kis (na jó – néha nagy) haszon?

Akkor meg? Ami hiányzik: a bensőségesség nyugalma, a hit, a szeretet, a család összetartó ereje – bármi, ami a karácsonyhoz köthető. Hogy nem az a fontos, belefulladunk-e az ajándékba, s a gyerek kap-e MP4 lejátszót (csak ne hisztizzen!), hogy a hitelkeretem teljes kicsontozása árán is, de vegyek egy kétméteres tévét – had üsse meg a guta a szomszédot, meg a haverokat.

Valami elveszett az idők homályában. Valami, amire jó volna emlékezni: az angyali üdvözletre, a pásztorokra, a három királyokra (na jó: perzsa tudósok – csak hogy szakszerű legyek), a Kisjézusra. És arra, hogy milyen jó illata van hajnalban a karácsonyfának, s hogy együtt van a család. Hogy jó együtt lenni. Hogy mindig lehet találni valakit, akihez el lehet menni. Ha máskor nem, akkor most. Hogy a barátság, a kapcsolat, az összetartás ne legyen egy személytelen e-mail, vagy egy viccesnek szánt SMS. Ha máskor nem, ekkor. Ez az, amiért fontos kellene, hogy legyen a karácsony. Mert nem az a lényeg, hogy a Kisded megszületett ott távol, Betlehemben, hanem amit később mondott a megbocsátásról, toleranciáról és szeretetről, s hogy mit is jelent igazából a Megváltás. Amit nem csak a karácsonyi tolongásban izzadó nem hívők, hanem amit a hívők is elfelejtettek. De ha nagyon kutatnának, ott mélyen, benn az emlékeikben, messzi gyermekkorukban talán még emlékeznének rá, még felidézhetnék magukban. Ha csak percekre is, egy nyugodt pillanatig a nagy, mindennapos rohanásban. És akkor megértik majd, mi is a karácsony szelleme.

Kívánom nekik, hogy sikerüljön.

Áldott, Békés Karácsonyt Mindenkinek!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tanár úr. Igazán nem kötekedésből, de szaloncukort nem tudtak árulni a középkorban, mivel az elődjét is csak a 14. században találták fel, és logikusan gondolkodva, akkor még "luxuscikknek" számíthatott: ) Egyébként a leírtakkal majdnem 100%-n egyet értek. Üdvözlettel: Szenko


u.i.: Boldog Karácsonyt és minél hamarabbi történelem órát(már csak azért is, hogy meg tudjam mit szólt a filmhez amit küldtem: ) )

Névtelen írta...

Előző gondolatmenetem befejezvén: ha, akkoriban luxuscikknek számított a szaloncukor, elődje nem valószínűsítem, hogy külön árusok árulták volna a piacokon.

T.R. Salty írta...

Tamás! Már megint aludtál, vagy nem figyeltél! :D Az írtam: a Kkora újkortól - tehát ebbe a 19. sz. is beleértődik, amikor "feltalálták" a szaloncukrot, meg a karácsonyfát. (Egyébként Dickens híres művében, a Karácsonyi énekben sincs karácsonyfa, csak fagyöngy és puncs - na meg pulyka :D)
További kellemes ünnepeket és Boldog Új Évet!

Gave írta...

A Karácsony sem különb nap mint a többi. Aki csak ilyenkor képes nyugod, békés és szerető lenni az valószínűleg kényszernek érzi, így még rosszabb talán megélni, mint ha nem fűzne hozzá külön "szerepet".

Ami ennél talán fontosabb, hogy megint előhozta T.R.Salty a "válságot" és vele együtt a depresszios hangvétel is elkerülhetetlenül érződik. Kíváncsi vagyok mikor lesz vége. Pontosabban mikor döntenek úgy az elszenvedői. Akinek a tőzsde szétesése előtt is válság volt az élete annak lehet ,hogy most is az van, aki előtte is elégedett és boldog volt az továbbra is az.

Mindig vannak nyertesek és vesztesek. Lehet ,hogy nehéz elfogadni. Azonban a döntést mindenkinek magának kell meghozni.

Megváltó vagy elem.

Remélem következő évben többen ébrednek fel.

temet nosce

Üdv
Gave

tsaba írta...

Tisztelt Tanár Úr!

Az irodalom feladatot elküldtem e-mailen, trsalty@irjunkegyutt.hu címen.

Névtelen írta...

http://www.counter-strike.hu/content/2008/01/14/Forumozok_es_egyeb_allatfajtak Itt a cikk amit multkor igertem tanarurnak! Kicsit sok benne a cs-s utalas, de szerintem minden egyes forumra igaz:D Jo olvasast. Szenko

Up The Stream írta...

Milyen igaz és milyen szomorú.
Bár, alapvetően ez az ünnep sem egy tipikusan keresztény "gyerek", tudomásom szerint az amerikai őslakosok valamely (vagy több) törzsének volt december-tájt valami fontos ünnepük és a hittérítők találtak ki egy olyan ünnepet, ami egybeesett az övékkel. Persze ez is lehet hülyeség, mint az is, hogy a kereszteseket a pápa péntek 13-án mind egy szálig legyilkoltatta.

Na, de lényegében egyet értek, mind a hívőkből, mind a hitetlenekből kiveszett valami, aminek nem csupán ezen ünnepnapon kellene érvényben lennie, hanem a dolgos hétköznapokban, az unalmas vasárnap délutánokban, a munkában, az iskolában, a gyárban, az irodában, még a Parlamentben és még a csatamezőkön is.

Minden családban a szülők felelőssége lenne gyermekeiket megtanítani szépen élni. És ez nem 20. századi, hanem több ezer éves gond.

Különben meg, már a templomba járó nénikék többet átkozódnak és gyalázkodnak, mint egy koponyákon járó viking harcos.

Bezzeg régen... "régen még akkor kakáltam a nadrágomba, amikor csak akartam. Még azt megelőzően, ha csak megnyikkantam, anyám egy mellet rakott a számba... dehát... mindez elmúlt. Sz*r lett a világ."

:]

Éljünk szépen... sok sikert hozzá mindenkinek!