2013. április 16., kedd

Jeles napjainkról szubjektíven: a holokauszt áldozatainak emléknapja


Bevallom, többször is nekifutottam ennek az írásnak. Felidéztem olvasmányélményeimet, komoly beszélgetéseket, előszedtem a szakirodalmat, melyet tisztességben és kutatásban megőszült tudósok, történészek, szociológusok, gazdaságkutatók írtak, aztán felvázoltam a nagy ívet a középkori zsidóság kirekesztéséről, a torz kelet-európai modernizációról, az I. világháború és a trianoni békediktátum okozta lelki törésről; a Horthy-korszak szociálpolitikájáról, a II. világháborút követő időszakról, hogy azután elérkezzek a mához.

Komoly, nagy munka volt. És igazából nem sok értelme.

Mert elég csak megnézni a manapság bármely internetes oldalhoz vagy Facebook-bejegyzéshez írott kommenteket, hogy megértsük: a holokauszt szörnyűségeit kiváltó okot le lehet írni mindössze egyetlen szóval is:

Gyűlölet

Ha pedig kicsit bővebben szeretnénk: gyűlölet, meg nem értés, irigység.

De talán mégis legjobb a gyűlölet. A rettenetes vészkorszak ennek az egyetlen érzésnek a terméke, mely hol erőteljesebben, hol bujkálva, de végigvonult az emberiség egész történetén. A majd kétezer éve meglévő antiszemitizmus csak elmélyítette, de igazából nem kellenek hozzá zsidók sem, a gyűlölet, az utálat mindig megtalálja a maga célpontját. Elég, ha az a másik, aki nekem nem teszik – valamiben, valahogy más.

A holokauszt nem attól rettenetes, hogy voltak a nácik, meg a zsidótörvények, meg a kisiklott, félreértelmezett liberális gondolkodás és annak nem várt következményei – hanem attól, hogy bemutatta: milyen mélyre süllyedhet az ember. És nem egy ember, kettő, vagy száz: hanem milliók. A holokauszt az iparszerű gyűlöletterrorról szól, melyben mind az elkövető, mind az áldozat elveszti emberi mivoltát; az egyik habzó szájú szörnyeteggé, a másik kiszolgáltatott szerencsétlenné válik.

De már nem ember egyik sem. A hatalmas daráló nem válogat, legyen az akár egy világhírű karmester, egy egyszerű cipész, egy csendőr vagy egy mozdonyvezető. A csattogó fogaskerekek mindenkit felőröltek. Áldozatot és végrehajtót egyaránt. Igen. A holokauszt megmutatja, hova is vezethet az értelmetlen, önmagát gerjesztő gyűlölet.

Írhatnék most mindezek kapcsán az antiszemitizmus kialakulásáról, a sajátos zsidó világképről, mely annyira különbözik, de annyira hasonlít is a keresztényhez. Írhatnék szociográfiát, kereshetnék tudományos okokat. Felesleges. Elég nézni a végrehajtók szemeiből, szavaiból sugárzó gyűlöletet, az mindent elmond. Ami ott lakik mindannyiunk lelkében, ha valami más, mint a megszokott, ha nem értjük, vagy irigységgel tölt el. Gondoljuk csak végig: nem szimpatikus – taszít a viselkedése – irigylem/utálom – elviselhetetlen – mennyivel jobb lenne nélküle a világ – nem is ember, nem érdemli meg, hogy létezzen – elpusztítom. Hányszor, de hányszor találkozunk vele! Nem egyszer, nem kétszer – nap, mint nap.

A gyűlölet (antiszemitizmus, cigányellenesség, idegenellenesség, bevádoló ellenesség stb.) olyan, mint a vírus: ha egészséges a társadalom immunrendszere, nem okoz betegséget, de, ha gyenge, akkor nagyon. És, ha még a politika, az értelmiség részéről támogatást is kap…

És nem hiszem, hogy a súlyos tanulmányok, az ismeretterjesztő cikkek, az iskolai megemlékezések vagy akár csak a tankönyvek segítenének ebben. Az egyik túl unalmas, a másik túl sablonos, érdektelen. Hogy mi lenne a megoldás? Nem tudom. Talán ki kellene beszélnünk, talán meg kellene ismernünk, és ha nem is elfogadnunk, de megértenünk. Hogy mitől más annyira gyűlöletünk tárgya. Egyáltalán: tényleg más? Nem csupán egy olyan ember, mint én?

Olvasson mindenki pár kommentet. Bárhol, bármelyik internetes folyóirat oldalán, vagy bloggerekenél. Megérti akkor majd a lényeget.

Hogy bármennyit is papolunk, okoskodunk, a lényeghez, a megértéshez, melyet „békévé old majd az emlékezet”, egy lépéssel sem jutottunk közelebb. Így, tetszik vagy nem, mi, akik itt élünk, zsidók és nem zsidók, fiatalok és öregek, mi mind a mai napig a holokauszt áldozatai vagyunk.


Testvér, kit egykor elküld hozzánk egy messze föld
            Élő testvér, ki eljössz, hogy sírunk megjelöld
                        De sírunk nincs, csupán nevünk őrzi e tábla
                                   Testvér erre gondolj előtte állva.

                                              Steinmetz Herman (Civi Meir ben Slomo)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://kuruc.info/r/9/110759/

T.R. Salty írta...

No, csak megérkezett a "relativizáló". Bár merészen névtelenségbe burkolózik, nem kívánok vitatkozni Önnel, mindenki véleményét tisztelem. Csak annyit: a bejegyzésben szó nincs számokról, meg voltak-e gázkamrák avagy nem, csupán arról, hova vezethet az esztelen gyűlölet. Amihez pedig zsidók sem kellenek. Jó ahhoz bármi más "alany". Az Ön által idézett hírportál amúgy jeleskedik abban, hogy a gyűlöletnek meglegyenek azok a bizonyos "alanyai." Köszönöm, hogy megtisztelt látogatásával és további szép napot! :)

szabi írta...

Igazad van, Tibi: mi mindannyian a holokauszt áldozatai vagyunk...csak egyesek nem kapnak érte kárpótlást.

Ceze írta...

Elgondolkodtató írás. És igen én is úgy vélem hogy mindenki a holokauszt áldozata. Ennyi év után is még mindig azon megy a vita hogy ki hol és hány embert gázosított el vagy mégsem mert az lehetetlen. Szerintem teljesen mindegy. Milliók haltak meg egy olyan háborúban aminek meg sem kellett volna történnie. Teljesen irreleváns hogy valaki a táborban (gázkamra, éhhalál, halálra dolgoztatás) vagy a fronton katonaként, vagy éppen civilként egy bomba felrobbanása miatt halt meg. Egyik sem érdemelte meg a halált. Nem így. Hogy voltak olyanok akik iszonyatos kegyetlenségeket követtek el? Ha bűnös akkor bűnhődnie kell, de civilizált módon.