2009. március 19., csütörtök

Isten a csillagok között (Babylon 5 - Elveszett mesék)



Úgy hiszem, mikor elhagyunk egy helyet, egy része velünk tart, és egy részünk vele marad. Bárhová is mész az állomáson, amikor csendes, csak hallgasd. Idővel hallani fogod minden beszélgetésünk visszhangját, minden gondolatét és szóét, amit váltottunk. Távozásunk után még sokáig él tovább a hangunk ezek között a falak között.





Sokan mondták, hogy a sci-fi sorozatok közül a BSG-nek azért volt akkora sikere, mert a sci-fis-technós háttér mellett valóban elképzelhető világokat ábrázolt, örök emberi konfliktusokat, fejlődő, szerethető-gyűlölhető karaktereket (akikkel lehet azonosulni!), s olyan filozófiai problémákat, amelyekkel mindenki foglalkozik egyszer-többször az életében.

Nos az igazság az, hogy mindennek volt már előzménye! 1993-1998 között futott J. Michael Straczynski író, producer, rendező űrsagája, a Babylon 5, amely alapjaiban rengette meg a tévés filmipart, mégis mifelénk nem nagyon jutott el a hullámverése (egy pár tíz fős rajongótáboron kívül nem nagyon tudnak róla – ahogy a netet elnézem). Pedig sok olyasmivel büszkélkedhet, amivel előtte senki más: először alkalmaztak a trükkök esetében teljes egészében digitális technikát, a sorozatot egyből 16:9 képarányban rögzítették, s amiért a BSG-t is istenítik: 5 évadot megért sugárzása alatt egyetlen, összefüggő történetet mesélt el, mégis bármikor be lehetett kapcsolódni.

A sztori egy Babylon 5 nevű földi űrállomáson játszódik a 2200-as években, mely olyan semleges terület, ahol a világegyetem egymással marakodó lényei ideiglenesen békét köthetnek, elsimíthatják konfliktusaikat. A történet erénye, hogy az ábrázolt fajok kultúrája, nyelve, társadalma, lakóhelye a legapróbb részletekig ki van dolgozva, s emellett a legtöbb népszerű erkölcsi-filozófiai kérdést is felveti, világítja meg különböző oldalakról (emberek és idegenek oldaláról)




S miért mondom el mindezt?

Nos, a napokban „kezembe akadt” a történet legutolsó fejezete, melyet 2007-ben, jóval a tévésugárzás befejezése után forgattak le. Babylon 5 – Elveszett mesék...

Két, lazán kapcsolódó történettel foglalkozik, de mindkettő a legalapvetőbb kérdések egyikét veti fel: Isten léte, Pokol és Menny, illetve a végzet kérdése. Hol lehet Isten, miután az ember a csillagok közé kilépve nem találta; s ha beleláthatok a jövőbe, lehetséges-e befolyásolnom a múltból?

Bár a két probléma látszólag külön életet él, a történet végén mégis csak összekapcsolódik

A kiinduló helyzet a következő: A Babylon 5 parancsnoka, Elizabeth Lockely (Tracy Scoggins) a megszálltság jeleit véli felfedezni egyik beosztottját, s nagy nehézségek árán sikerül valahonnan szereznie egy papot, Cassidy atyát (Alan Scarfe), hogy végezze el az ördögűzést – ha egyáltalán tényleg megszállt lélekről van szó. A pap azonban, akárcsak a parancsnok, meglehetősen szkeptikus: A hanyatlás a hitben és az egyházak befolyásában, kiszámítható volt mióta az emberek behatoltak a mennybe és nem találtak ott angyalokat sem örök kórust, de még csak egy bűnös arkangyal sem maradt hátra az általános kiürítéskor. Csak a végtelen űr... Kétszáz éve jár az emberiség a csillagok között tűz és vas lábakon, naponta találkozva mélyebb csodákkal, mint az égő tüskebokor...

Elsőre valóban nevetségesnek tűnik az ördögűzés a high-tech világban, de ahogy halad előre a történet, úgy lesz egyre elfogadhatóbb, úgy válaszolja meg a kétkedő pap és a hitetlen parancsnok kérdéseit. Frappánsan, egyértelműen (és anélkül, hogy lelőném a poént!): ha a csillagokban nincs a Mennyország, akkor mégis hol van? És hol van a Pokol?

Az ember látta az Istenét a csillagokban, de csak a csöndet találta. De ha a sötétség keze megtalálható, az nem foglalja magába az ellenkezőjét is? A pokol létezésének a bizonyítéka egyben a mennyország létezésének a bizonyítéka is...

A második történet kevésbé misztikus, bár megjelenik benne egy misztikus figura: Galen, a technomágus (Peter Woodward). Sheridan elnök (Bruce Boxleitner), aki korábban a Babylon 5 parancsnoka is volt, is Lockley ezredeshez igyekszik, amikor a Centauri Köztársaság ifjú hercege száll hajójára. A technomágus figyelmezteti az elnököt, hogy a herceg hamarosan trónra kerül (most ne firtassuk, hogy állhat egy köztársaság élén császár – talán párhuzam a principátus korabeli Római Birodalommal, mely a császári uralom ellenére is Köztársaságnak nevezte magát), s akkor, bosszúból (apját a földiek támogatásával űzték el) elpusztítja az embereket, s vele a Földet. Feltéve, ha az úton nem történik vele valami.

A történet Sheridan vívódásáról szól: a jövő ismeretében valóban el kell-e követnie egy rettenetes tettet, hogy megmentse az emberiséget? Az ördögűzés alatt az ördög csupán két alternatívát javasol: kiűzés vagy nem; az utazás alatt Galen szintén két lehetőséget vázol fel: megölni-e a herceget, vagy nem. Látszólag mindkét megoldás zsákutca, a lélek elvesztésével, vagy az örök lelkiismeret furdalással jár: Mi van, ha nem ezt kellett volna tenni? Mi van, ha kiderül?

Végül mindkét esetben az egyedül lehetséges, harmadik alternatíva győzedelmeskedik: az ördög meghátrál, a herceg életben marad, s talán valóban nem pusztítja el Földet.

Ebben a média által lebutított, a pesszimizmust sugalló, válságos világban üdítő módon optimista történet az Elveszett mesék, azt bizonyítja: nem biztos, hogy csak a „tudás birtokosai” által nyújtott lehetőségek léteznek. Az embernek magának kell döntéseket hoznia, önmagában, önmagától kell megtalálnia a helyes megoldást.

6 megjegyzés:

András írta...

A képek beillesztése a blogba jó ötlet volt, feldobja a blog hangulatát és színesebbé is teszi, plusz ha valaki ezekre a képekre keres, kereső lehet, hogy kifogja dobni a blogot rájuk ;)

Névtelen írta...

Erre nem is gondoltam. Kössz a jó ötletet. Bevallom, eddig nem éreztem szükségét kép beillesztésének, de ez után már élni fogok vele.

Névtelen írta...

Ne becsüld alá a Babylon 5 itthoni ismertségét. Annak idején elég sokan nézték/néztük. Oké, nem milliós, talán nem is pár ezres, de hogy 10-nél jóval több, az biztos.
Jó kis sorozat volt, és tényleg vannak párhuzamok közte és a BSG között. Mindkettő fantasztikus a maga nemében.

T.R. Salty írta...

Ysu! Örülök, hogy az egyik legjobb BSG elemző is feltűnt blogomban. A B5 epízódjait igyekszem majd beszerezni és egyben végignézni. Megérne egy elemzést az egész sorozat
Talán érdeklne a folytatásos regény is, amit készítűnk. Bellum Atlantis.
Az alábbi linken megtalálod:

http://www.irjunkegyutt.hu/

Névtelen írta...

Szia ex-osztályfőnököm :)
Mitnemondjak, én kb 5x néztem végig a teljes sorozatot, a filmeket meg 3x. Örökre a kedvencem marad a sorozat, ezt is mutatja, hogy bárhol járok a neten, általában Morden a nickem. A laptopom asztal-háttere is egy árny hajo meg egy Z'ha'dum felirat normál meg idegen betűkkel beleírva :) Egy online játékban (ilyen bolygo menedzselős dolog) meg a bolygóm neve Z'ha'dum..de nem is ragoznám tovább :) (bár lehet, hogy ezek a nevek még nem sokat mondanak neked)
Megvan a spin off-ja is a Babylonnak, a Crusade (Galen itt több szerephez jut, sajnos hamar abbahagyták mert JMS nem tudott megegyezni bizonyos emberkékkel akik kicsit más dolgokat képzeltek el a sorozatban :()
Ha kell mindent oda tudok adni
Balázs

András írta...

Morden 'Ali-G' Galen fentebb levő írását alá tudom támasztani :D szegénykének napja sok mindennel nem telik, reggel felkel (délután 1, fél kettő körül.), bekapcsolja a laptopját, elővesz hűtőből egy kis bendőkorgi csillapítót, majd nézi a 180 dvd-nyi sorozat közül ami éppen legfelül volt a dobozban, közben eszik, majd visszafekszik ágyba aludni, mert hát sorozatnézésben könnyű elfáradni (szellemi munka fárasztóbb, mint a fizikai, mondják sokan.. :D)
Háttérképe tényleg zhadum, neve is morden meg galen. A legdurvább műve multkor volt, hétfő délutántól csütörtök délutánig SG: Atlantis 3 évad... hát mindegy, kockák közé megjelent még egy kocka a blogon, aminek csak örülni lehet :D